OBJAVLJENO 18.4.2023.
PODUZETNIČKI INKUBATOR IVANEC Odlična tribina dr. sc. Lovorke Gotal Dmitrović o gospodarenju otpadom

PODUZETNIČKI INKUBATOR IVANEC Odlična tribina dr. sc. Lovorke Gotal Dmitrović o gospodarenju otpadom

U sklopu koordinacijskog sastanka sa sudionicima Zelene čistke, jučer je odličnu tribinu o pravilnom gospodarenju otpadom održala dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever.

U svom predavanju osvrnula se na tematiku nastanka i zbrinjavanja otpada od najstarijih vremena, preko antičkog doba, srednjeg vijeka pa sve do danas te slušatelje iznenadila neočekivanim i zanimljivim podacima o toj tematici.

Među ostalim, istaknula je interesantan podatak o tome da je prva spalionica otpada na području Hrvatske bila sagrađena u Rijeci davne 1905. godine te da je ta spalionica ujedno bila i energana, koja je proizvodila više od 100 kWh električne energije.

U godinama od 1950. do 1980. područje Hrvatske se po pitanju zbrinjavanja, odlaganja i gospodarenja otpadom „vratilo“ u srednji vijek, a gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se o gospodarenju otpadom u nas prvi put počinje govoriti tek 1990. godine, kada je održan prvi simpozij o gospodarenju otpadom.

To su tek detalji šireg zanimljivog predavanja, a u kome se dr. sc. Gotal Dmitrović osvrnula i na druge momente vezane uz ovu tematiku, a na kraju i odgovarala na pojedina pitanja nazočnih predstavnika mjesnih odbora.

Inače, tribina je održana u sklopu ugovora s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša kojim je predviđena edukacija o aktivnostima na podizanju svijesti građana o sprečavanju nastanka otpada i poticanja na odvojeno prikupljanje otpada.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.