OBJAVLJENO 18.4.2023.

ZELENA ČISTKA 2023. Održan pripremni sastanak s predstavnicima mjesnih odbora, udruga i ustanova

Ako je suditi po odazivu predstavnika mjesnih odbora, udruga i ustanova pripremnom sastanku za ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2023., koji je jučer održan u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec, i odaziv ovogodišnjoj akciji koja se planira za subotu, 22. travnja, bit će velik.

Na sastanku su dogovorene pojedinosti o načinu sortiranja i odvoza prikupljenog otpada, o opskrbi sudionika vrećama i rukavicama, o preuzimanju namirnica za pripremu obroka (za odrasle) i sendviča (za djecu i mlade) kojima će Grad počastiti sve sudionike te o komunikaciji s komunalnim redarima i gradskim službama.

Odlaganje otpada u prirodu – neprihvatljivo!

Sve okupljene na sastanku pozdravio je gradonačelnik Milorad Batinić:

-U Ivancu smo uvijek imali jako dobar odaziv naših građana Zelenim čistkama i nadam se da će tako biti i ove godine. Iako smo tijekom proteklih godina ustrojili sustav koji građanima omogućuje kvalitetno zbrinjavanje otpada te proveli niz edukativnih aktivnosti, praksa pokazuje da još uvijek pojedini neodgovorni građani odbacuju otpad u prirodu. Svjesni smo, na žalost, da će takvih slučajeva biti i dalje. Zelena čistka usmjerena je na nastojanje da prirodu očistimo, ali i da ujedno pošaljemo moralnu poruku onima kojima padne na pamet odložiti otpad u prirodu da to više ne čine – naglasio je gradonačelnik.

Uskoro se, istaknuo je, u krugu Ivkoma d.d. Ivanec otvara posve novo reciklažno dvorište s 50-ak kontejnera, u koje će građani besplatno moći odložiti najrazličitije vrste otpada, tako da nakon toga više neće moći biti izgovora za odlaganje otpada u prirodu.

-Uzdam se u vas da će i ova akcija ponovno biti jedna od najmasovnijih u Hrvatskoj. Njena posebna vrijednost je i u socijalnoj komponenti, a to su već uobičajena završna druženja nakon provedenih akcija, koja se već tradicionalno održavaju širom terena – zaključio je Batinić.

Dogovorena logistika Zelene čistke

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i imovinu Irena Kresonja izvijestila je okupljene o svim pojedinostima vezanim uz preuzimanje vreća za prikupljanje otpada te namirnica za pripremu obroka.

Marina Hudika, savjetnica za zaštitu okoliša, nazočnima je dala upute oko načina prikupljanja i sortiranja otpada u Zelenoj čistki, uz zamolbu da ga se odloži uz prometnicu ili na mjesta gdje ga Ivkom d.d. može na najbrži način preuzeti.

Posebno se osvrnula na već provedene edukativne aktivnosti među građanima na temu selektiranja otpada i prikupljanja reciklabilnog otpada te napomenula da su putem Ivkoma d.d. svim kućanstvima nedavno ponovno dostavljene edukativne brošurice s detaljnim uputama o načinu odvajanja otpada.

Podijeljene kape, rukavice i majice Coca-Cole

S obzirom na to da se Grad Ivanec ove godine uključuje u projekt Od izvora do mora koji provode Coca-Cola u Hrvatskoj, Konzum, Udruga gradova Hrvatske i Jutarnji list, voditelj EU projekata iz Projektnog ureda Ivanec Nikola Turčin sve okupljene kratko je izvijestio o ciljevima ove akcije.

Cilj projekta je podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i primjerenog odlaganja ambalažnoga otpada.

Organizatori će tri najuspješnija grada, koji na najbolji način provedu svoje akcije, nagraditi fondom od 42.000 eura koji je namijenjen kupnji sadnica za urbano pošumljavanje.

U dogovoru s pobjednicima, tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Kako bi ova akcija bila što vidljivija, Coca-Cola je za sudionike dostavila 60 paketa s kapama, majicama i rukavicama, a veći dio paketa na licu mjesta jučer je podijeljen sudionicima Zelene čistke koji su ujedno pozvani da ih nose na dan akcije te da se tako pridruže obitelji od 28 hrvatskih velikih, srednjih i malih gradova koji će u njoj sudjelovati.

Pridružite se Zelenoj čistki!

Stoga pozivamo sve građane, mjesne odbore, udruge i ustanove da se u ovogodišnju Zelenu čistku uključe u što većem broju te da svi zajedno pokušamo osvojiti donaciju za sadnju drveća!

Sastanku za Zelenu čistku nazočili su i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stjepan Vincek, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek te predstavnica Ivkoma d.d. Karolina Cuković.

Sve potrebne informacije oko preuzimanja prehrambenih artikala, vreća za smeće i rukavica kao i kontakti svih nadležnih u gradskim službama nalaze se u privitku ovoga teksta.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.