OBJAVLJENO 25.4.2022.
ZELENA ČISTKA IVANEC 2022. Stotine volontera iz 20 mjesnih odbora i 20 udruga uklanjalo otpad iz prirode

ZELENA ČISTKA IVANEC 2022. Stotine volontera iz 20 mjesnih odbora i 20 udruga uklanjalo otpad iz prirode

U subotu 23. travnja, cijelo administrativno područje grada Ivanca bilo je veliko zeleno radilište.

Stotine odraslih volontera, mladeži i djece iz 20 mjesnih odbora i 20 udruga civilnog društva, od kojih četiri DVD-a, uključilo se u 9. ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2022. te provelo prijepodnevne sate u izvlačenju otpada koji su u šumarke, potoke te grabe pokraj prometnica i planinarskih putova odbacili pojedini domaći građani, ali i oni iz susjednih područja, za koje je već otprije poznato da prilikom tranzita redovito odbacuju vreće smeće u grmlje pokraj cesta.

Otpad, koji je gušio prirodu, izvlačio se s više desetaka lokaliteta.

Brojna radilišta širom gradskog područja obišao je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem.

-Veseli velik odaziv Zelenoj čistki i unatoč lošem vremenu prethodnih dana, što samo pokazuje da Ivanec drži konstantu iz prethodnih godina. Budući da zbog epidemioloških razloga Zelena čistka nije održana zadnje dvije godine (a u prethodnih osam uzastopnih akcija okoliš na području cijele naše općine većim je dijelom bio očišćen), obilazak terena sada pokazuje da su u međuvremenu u prirodi ipak završile znatne količine novog otpada. Sve to pokazuje da ćemo edukaciju i informiranje morati pojačati – ocijenio je gradonačelnik.

-Nije jasno kako netko može natrpati krupni otpad na traktor ili moto kultivator, mučiti se odvozeći ga krišom u šumu i istovarivati taj otpad, kad isti taj otpad može odvesti u Ivkom i tamo ga posve besplatno odložiti. Ili još bolje, nazvati Ivkom i zamoliti da ga odvezu, što će komunalci učiniti bez ikakve naplate. Očito je da ove informacije još uvijek nisu stigle do svih građana i da mnogi još uvijek smatraju da je odvoz otpada u šumu posve normalan način njegova zbrinjavanja – konstatirao je zamjenik gradonačelnika M. Friščić.

Masovnim uključivanjem u Zelenu čistku, građani su i djeca napravili su golemu korist prirodi, pobrinuvši se za zaustavljanje njena onečišćenja.

U prilogu donosimo galeriju fotografija s brojnih radilišta, uz napomenu da šire izvješće o akciji slijedi u idućem broju Ivanečkih novina, u specijalnom dodatku na desetak stranica koji će biti posvećen isključivo Zelenoj čistki Ivanec 2022.

CIjelu galeriju pogledajte na linku: https://bit.ly/3LlnQ4Y

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.